μπιφτέκι

ΥΛΙΚΑ (για 12 μπιφτέκια)

·         1 κούπα ρεβίθια

·         1/2 κούπα κινόα

·         2 κ.σ. ελαιόλαδο

·         1 μεγάλο κρεμμύδι

·         2 σκελίδες σκόρδο

·         1 καρότο 

·         1 πιπεριά Φλωρίνης

·         1/2 κούπα ντοματίνια κομμένα στη μέση (προαιρετικά)

·         2 κ. γ.  αλάτι

·         1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

·         1/2 κ. γ. κουρκουμά

·         πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)

·         1/2 κ.γ. κύμινο

·         φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·         1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό

·         1/4 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

·         Μουλιάστε τα ρεβίθια αποβραδίς και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν (45-60 λεπτά). Θα βγουν περίπου 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια. Στραγγίστε τα, πολτοποιήστε τα στην κουζινομηχανή (ή στο multi, σε δόσεις) και αφήστε τα στην άκρη. 

·         Βράστε την κινόα με διπλάσια ποσότητα νερού για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας, καπακώστε και αφήστε την στην άκρη. Θα βγουν περίπου 1 3/4 κούπες βρασμένη κινόα.

·         Βάλτε τα λαχανικά εκτός από τα ντοματίνια στο multi και χοντροαλέστε τα (προσοχή να μην γίνουν πουρές).

·         Σε ένα τηγάνι ρίξτε το λάδι και σοτάρετε τα αλεσμένα λαχανικά για 5 λεπτά. Καρυκεύστε με τα προτεινόμενα καρυκεύματα.

·         Προσθέστε τα ντοματίνια και συνεχίστε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να λιώνουν όταν τα πιέζετε με μια κουτάλα.

·         Στο τέλος προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο.

·         Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά τα αλεσμένα ρεβίθια και την κινόα. Στη συνέχεια προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια. Προσοχή να μην καείτε!

·         Πλάστε σε μπαλάκια μεγέθους μπάλας του τένις και πατήστε τα με την παλάμη για να γίνουν μπιφτεκάκια. 

·         Βάλτε τα στην κατάψυξη 1/2 ώρα για να σφίξουν και στη συνέχεια μπορείτε να τα ψήσετε στον αέρα (αφού πρώτα τα λαδώσετε), να τα τηγανίσετε ή να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.  ·         Απολαύστε τα με σαλάτα ή κάντε τα υπέροχα burger .