ΥΛΙΚΑ (για 12 μπιφτέκια)
· 1 κούπα ρεβίθια
· 1/2 κούπα κινόα
· 2 κ.σ. ελαιόλαδο
· 1 μεγάλο κρεμμύδι
· 2 σκελίδες σκόρδο
· 1 καρότο
· 1 πιπεριά Φλωρίνης
· 1/2 κούπα ντοματίνια κομμένα στη μέση (προαιρετικά)
· 2 κ. γ. αλάτι
· 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
· 1/2 κ. γ. κουρκουμά
· πιπέρι καγιέν (κατά βούληση)
· 1/2 κ.γ. κύμινο
· φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· 1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
· 1/4 κούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
· Μουλιάστε τα ρεβίθια αποβραδίς και βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν (45-60 λεπτά). Θα βγουν περίπου 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια. Στραγγίστε τα, πολτοποιήστε τα στην κουζινομηχανή (ή στο multi, σε δόσεις) και αφήστε τα στην άκρη.
· Βράστε την κινόα με διπλάσια ποσότητα νερού για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει. Σκεπάστε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κουζίνας, καπακώστε και αφήστε την στην άκρη. Θα βγουν περίπου 1 3/4 κούπες βρασμένη κινόα.
· Βάλτε τα λαχανικά εκτός από τα ντοματίνια στο multi και χοντροαλέστε τα (προσοχή να μην γίνουν πουρές).
· Σε ένα τηγάνι ρίξτε το λάδι και σοτάρετε τα αλεσμένα λαχανικά για 5 λεπτά. Καρυκεύστε με τα προτεινόμενα καρυκεύματα.
· Προσθέστε τα ντοματίνια και συνεχίστε το μαγείρεμα για 5-10 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να λιώνουν όταν τα πιέζετε με μια κουτάλα.
· Στο τέλος προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το δυόσμο.
· Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε καλά τα αλεσμένα ρεβίθια και την κινόα. Στη συνέχεια προσθέστε τα σοταρισμένα λαχανικά και ανακατέψτε καλά με τα χέρια. Προσοχή να μην καείτε!
· Πλάστε σε μπαλάκια μεγέθους μπάλας του τένις και πατήστε τα με την παλάμη για να γίνουν μπιφτεκάκια.
· Βάλτε τα στην κατάψυξη 1/2 ώρα για να σφίξουν και στη συνέχεια μπορείτε να τα ψήσετε στον αέρα (αφού πρώτα τα λαδώσετε), να τα τηγανίσετε ή να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση. · Απολαύστε τα με σαλάτα ή κάντε τα υπέροχα burger .